Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е подписал указа за преименуване на

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е подписал указа за преименуване на
Коментари Харесай

Столицата на Казахстан отново се нарича Астана

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е подписал указа за преименуване на столицата на републиката от Нур Султан на Астана, което в превод от казахски значи " столица ". Това оповестиха от пресслужбата на президента.

" Град Нур Султан - столицата на Република Казахстан, е преименуван на град Астана - столица на Република Казахстан. Този декрет влиза в действие от деня на неговото първо официално публикуване ", се казва в документа.

На 17 септември президентът Токаев подписа закон за внясяне на ремонти в конституцията на страната, съгласно които столицата на Казахстан се връща предходното название - Астана. Освен това, съгласно промените в главния закон, срокът на пълномощията на държавния глава се лимитира на седем години без право на преизбиране.

В 1997 година първият президент на страната Нурсултан Назарбаев придвижи столицата от Алма Ата в град Акмола, който през 1998 година беше преименуван на Астана. На 23 март 2019 година сегашният държавен глава Касим-Жомарт Токаев подписа указ за преименуването на Астана на град Нур Султан в чест на Назарбаев. Денят на столицата - 6 юли, се отбелязва в Казахстан като формален празник. 

Нур Султа̀н

 (дословно: „ Светъл държател “), е столицата на Казахстан от 1998 година. Градът е ситуиран по крайбрежията на река Ишим. Възстановяването на предходното му име Астана става, откакто президентът Касим.Жомарт Токаев одобри самодейността на група депутати през септември 2022 година.

Населението на града е към 1 228 800 души, с които е на второ място в Казахстан след Алмати - предишната столица на Казахската ССР от 1927 до 1991 година и по-късно на самостоятелен Казахстан до 1997 година. След избирането на Астана (1998 г.) за столица на самостоятелен Казахстан там се реалокират Народното събрание, президентството и всички останали централни държавни институции. Градът е най-голямата строителна площадка в Средна Азия, като в него е съсредоточена 1/4 от строителството в страната. В столицата с бързи темпове се издигат огромни публични, културни, жилищни и бизнес здания, а дружно с това се следи висок ритъм на напредък на популацията на града и развиване на градската инфраструктура и стопанска система.

В София една улица се назовава “Астана ”

През декември 2018 година една улица в центъра на София бе наименувана " Астана ". Тя се намира при започване на Южния парк, в непосредствена непосредственост до моста на влюбените на НДК, сред хотел „ Хилтън ”, музей „ Земята и хората ” и Музея за модерно българско изкуство.

Предложението за наименованието беше импортирано в Столичния общински съвет от инж. Симеон Славчев и кметът на регион „ Триадица ” и беше признато през март същата година. Името на улица " Астана " в София се даде във връзка на 25-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Казахстан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР